Un aspect foarte important pe care îl învață cel care participă la turele montane pe care le organizăm…este să priveasca în jurul său! Cum adică? Nu se uită, oricum? Spre surprinderea mea și, cred eu, spre suprinderea fiecăruia dintre noi, foarte mulți uită să privească de jur-împrejur.

Urci spre vârful Peleaga…drumul poate fi obositor, lung..tu poți să nu te afli în cea mai bună stare și…uiți de ține. Privești, dar privești în jos. Tot ce vezi este acea pereche nouă de bocanci pe care tocmai ți-ai cumpărat-o sau lespezile Retezatului. Urci spre vârful Ciucaș și faci același lucru. Dar dacă te-ai uita în jurul tău, uff, câte ai mai vedea! Ai vedea minunatul Bucura, strălucind de fericire, ai vedea puncte colorate în depărtare, alți omuleți care urcă spre vârf, ai vedea grandiosii megaliți, ai vedea floarea de colț sau o marmotă curioasă!

Însă unii sunt prea cuprinși de oboseală și uită. Uită să privească.

Atunci când apare un novice în grupul nostru, întotdeauna, mai discret, desigur, pentru că nu e bine să dai mură-n gură, îl învățam să privească.

Deseori pășim pe cărări de munte, mă întorc către copii și le spun ”Ia priviți acolo!”. De îndată ce își ridică privirea, se prelinge pe tărâmul pe care ne aflăm un sunet de uimire: ”wooow!”. Și stau secunde întregi, privind încolo sau întrebându-mă despre fel și chip.

Așa e și în viață de zi cu zi, nu doar pe cărări de munte. Oamenii tind să se lase cuprinși de neplăcerile vieții și să uite să privească în jurul lor! Uită să vadă soarele care se scaldă în vârf de munte, uită să guste din apa rece a izvorului, uită să vadă zâmbetele celor din jur, uită de bucuria atingerii vârfului, sau de poveștile de după. Oamenii tind să se agațe de lucruri negative, când…în jurul lor se află atât de multe lucruri frumoase!

Am spus întotdeauna…e ușor să critici dar e mai greu să te implici. Însă, ca lucrurile să se îndrepte spre bine, trebuie să te implici!

Și tocmai pentru că această implicare, această schmbare, această evoluție, trebuie făcută pas cu pas…tocmai de aceea te învățam, în primul rând, să privești în jurul tău, să te bucuri, să explorezi, să înveți!

Concluzia?! Zambeste, călătoreste, invată și evoluează. Și nu uita: capul sus!

PS: Iar daca vrei sa te mai umpli de o doza de pozitivism, iti recomand sa citesti si articolul ”Sunt tanar, doamna!” 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ