Se continuă seria…”Romania-tară carpato-danubiano-pontică” , cu episodul numărul 2 ce te plasează, drag cititor, direct pe nisipul cald al Mării Negre. Îmi place litoralul românesc (chiar dacă mulți îmi vor sări în cap citind asta). Eu, pe unde am fost, a fost curat, am putut savura un suc rece pe plajă, m-am jucat volei pe plajă, mi-am pus cearceaful unde am vrut și am avut parte de nisip, nu de pietre , așa cum e prin alte părți.
Ca și familie, de obicei cochetam cu Eforie Nord, Mangalia, eventual Saturn sau Jupiter, iar într-un singur an, la insistența unui prieten, am ajuns cumva la Vama Veche pentru o noapte, și nu știu de ce sau cum, dar am rămas cu o părere foarte proastă despre locul respectiv.
Vara aceasta, mi-am luat inima în dinți și…convinsă fiind de către alti prieteni…am acceptat să mergem împreună în Vama  și a fost total diferit de ceea ce îmi aduceam eu aminte! Tot ce știam eu despre locul respectiv mi s-a șters din minte și acum am tot felul de amintiri frumoase, chiar dacă în ultima jumătate de zi petrecută acolo, ploaia nu ne-a lăsat în pace nici măcar un pic.
Ah, și încă o premieră! Am dormit la cort! Până anul acesta, nu puteam înțelege cum ar putea cineva să doarmă în cort, la mare, unde va face duș după o zi de plajă, ce se întâmplă dacă plouă, etc… În afară de cele 3 urechelnițe găsite în cort, nu am întâmpinat absolut nicio problemă! Aici, petrecerile țin până dimineață, oamenii sunt faini și se îmbrăca tare interesant! (și nu vorbesc aici despre acei pantaloni ”lăsați” : )

Dacă ai avut și tu aceiași părere pe care am avut-o și eu la început, îți sugerez să mai treci odată pe acolo. Cine știe? Părerile se pot schimba ! Iată câteva lucruri care mi-au plăcut  în Vamă și pe care ți le recomand:

1. Toate întâlnirile se vor da “la bec”. Aparent, este acolo de muuulta vreme și a devenit ca un simbol al locului. Când am ajuns noi prima oară pe plajă, am decis ca , în cazul în care nu ne mai găsim și nu avem telefoanele la noi să ne întâlnim la…în timp ce 2 dintre noi ne uitam așa la o clădire pe care să scrie ceva maaare de tot, Petrică spune , hotărât, ”stâlp”. Ne-a apucat râsul, bineînțeles! ”Dintre toate clădirile, toate reclamele astea enorme de aici, tu ai găsit un stâlp?!” ..asta până am înțeles că este într-adevăr kilometrul 0 al stațiunii și că acolo are loc tot ce-i mai interesant!

2.E musai să mergi Acolo. Cum ajungi pe plajă, ia-o la plimbare pe mal, înspre bulgari! E minunat să vezi tot felul de localuri ciudate, fiecare având stiluri diferite de muzică și…apoi, să ajungi Acolo! Nici eu n-am înțeles prima oară. Este o plajă numită ”Acolo”! Tare, nu? 🙂

 

3. Nu rata petrecerile de la Stuf, care au loc pe plajă, la bec, normal! Dacă ești o persoană extrovertită și îți plac petrecerile, o să fii încântat de numa! E muzică bună, se dansează pe rupte, cunoști oameni noi și…ceva foarte tare!Se joacă tot felul de jocuri pe plajă! Iar noi le-am jucat pe toate, bineinteles!

4. Joacă volei pe plajă! În fiecare zi am făcut asta (în cazul în care credeați că la mare nu mă antrenez) și e super! Iar oamenii ăștia chiar știu să joace!Volei pe plaja

și…pentru că fiecare medalia are și o a doua față, iată câteva lucruri pe care nu te sfătuiesc să nu le faci, sau , mai bine, te sfătuiesc să le faci altfel:

1. Vama e foarte scumpă, în special în ceea ce privește mâncarea. Și…din păcate…noi, cel puțin, nu prea putem spune că am mâncat ceva de calitate. La autoservire, prețurile sunt pe gramaj, așa că atenție! E foarte ușor să te trezești cu 40 de lei pe farfurie pentru o pulpă de pui, cartofi copți și eventual o salată. Meniul zilei, zic eu, iese cel mai ok ca și calitate preț-noi am găsit meniul zilei, cu 2 feluri, la 19 lei, dar aveți grijă de unde comandați. Într-una dintre zile mi-a fost fooooarte poftă de o pizza, așa că, fără să studiez prea mult oferta, sau fără să mă interesez , am comandat o pizza și, pe lângă faptul că una micuță (ei o numeau medie), m-a costat 20 de lei și nu m-am săturat (la Deva mă satur din jumătate de pizza și pentru 19 lei, chiar primești ceva în farfurie), blatul era cumpărat din magazin și am făcut o ușoară formă de indigestie. Nu dau cu pumnul în masă, spunând că de la pizza a fost, dar îți spun sigur că nu mi-a căzut bine. Am inteles ca ”La Canapele” ar fi mancare buna, dar din pacate, noi nu am mai avut timp sa incercam si localul respectiv. Pe scurt: ai grijă unde mănânci.

2. A devenit mult prea turistică/aglomerată. Cum îți dai seama de asta? După privirile ospătarilor, vânzătorilor sau a proprietarilor de pensiuni. Rar am prins vreunul care să fie zâmbăreț, drăguț, binevoitor și dornic să servească. De obicei erau obosiți, nedormiți, sătui de atâta lume și…cam anti sociabili. Ce e de facut? Incearca sa vizitezi si localuri mai mici/ mai putin cunoscute, unde cei de acolo nu sunt asa satui de viata 🙂

3. Dacă te cazezi la cort, ”inspecteaza” mai multe camping-uri, înainte să alegi cel în care dorești să rămâi. După două zile de padelat în Deltă, noi ne-am grăbit să ajungem pe plajă, așa că am ales un camping pe care unii dintre noi îl știau deja, fără să mai ”inspectam” și altele. Ce ar trebui să aibă un camping? Iarbă (nu e amuzant să stai pe nisip sau pe pământ), umbră, un foișor unde să te adăpostești de soare/ploaie, mai multe dușuri, de preferat apa caldă și după ora 19 seara, prize pentru încărcat și telefonul și…musai, un frigider 🙂

Si…PS: Daaaa, mai merg si la mare, nu doar pe carari de munte! 🙂

Iar daca cumva nu ai citit prima parte din aventura in tara noastra carpato-danubiano-pontică, o poti citi aici. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ