Septembrie 2017. Suntem în Turcia, unde turismul a scăzut cu 90 % și locurile care înainte fierbeau de turiști străini și vibrau de multitudinea limbilor străine vorbite, acum sunt aproape pustii. Doar turiștii turci le mai cutreieră. Atacurile din în ultimul timp și întreaga poveste formulată de mass-media, au forțat călătorii să renunțe la o vacanță aici. Însă, dacă ești atent și nu mergi în orașele mari, ocolești aeroportul principal , etc, poți avea o vacanță reușită și sigură într-o țara considerată, astăzi, periculoasă. Turcia este o tara exotica, cu oameni primitori si asta ne-a facut sa revenim aici. Am petrecut aproximativ 10 zile pe carari de munte, prin pesteri sau orase vizitate exclusiv de localnici si am intalnit oameni deschisi si dornici sa ne cunoasca.
Vreau să vă împărtășesc și vouă câteva istorioare trăite pe pământul semilunei! 🙂

Sabrina, fata cu păr de mătase și suflet frumos

Eram într-un magazin în Turcia și voiam să cumpărăm o lubeniță, când, dintr-o data, tânăra domnișoară care lucra acolo ne întreabă, în limba turcă, dacă suntem din România. Îi răspund că da și o întreb cum și-a dat seama! Îmi arată tricoul pe care îl purtam. Ce scria pe el? „Eu n-am cerut să fiu român, am avut noroc!”Impreuna cu Sabrina

Așa am cunoscut-o pe Sabrina, fata cu păr de mătase și suflet frumos! Are 22 de ani și s-a născut la Constanța. Mama ei este româncă și, de vreo 2 ani, întreaga familie s-a mutat în Turcia, unde și-au deschis un magazin . De o frumusețe aparte, specifică femeilor cu sânge românesc, Sabrina e mereu zâmbitoare! Vorbește puțin limbă română, (își dorește să învețe mai mult) dar o înțelege la perfecție și s-a bucurat tare mult să o audă, din nou!
Cum mă simt eu în astfel de cazuri? ROmândră! 🙂


Năzdrăvăniile lui Google. Pe numele sau întreg, Google Translate

Timp de câteva zile, am stat în gazdă la un cuplu de turci. Mine și soțul ei, Kazim, sunt 2 persoane minunate! Zâmbăreți, primitori, cu suflet mare și mereu dornici să ajute! Singură barieră a fost aceea a limbii vorbite. Nici Mine și nici Kazim nu vorbeau vreo limbă străină, așa că a fost a adevărată provocare să comunicăm cu ei! Folosindu-ne de câteva cuvinte turcești pe care le știam (sultan, bebek, guzel, tesekurler), ajutându-ne de limbajul corpului și având sufletul deschis, ne-am înțeles de minune!

turc

Un alt ajutor de nădejde a fost dl Translate, Google Translate. Pentru că acest cuplu s-a purtat minunat cu noi, am vrut, cumva, să ne revanșăm. Fiul lor, care vorbea engleză, dar lucra în Grecia și era mai mereu la muncă, ne-a spus că le-ar plăcea cu siguranță să petreacă o seară cu noi și că am putea cumpără un rachiu turcesc. În același timp, eu bănuiesc că le-a explicat cumva situația și părinților săi, pentru că Mine a venit la noi, vrând să ne spună că, dacă cumpără alcool, putem să îl punem liniștiți în frigider. Hai să facem un exercițiu de imaginație! O turcoaiă îți tot spune ceva despre alcool. Tu ești total confuz și nu prea înțelegi ce vrea. Turcoaica își scoate repede telefonul și începe să scrie. Ei, bine, aici intervine google năzdrăvanul, care a vrut să radă puțin de noi și iată ce traducere ne-a făcut: ”If you are alcoholic, you can freeze at home” 🙂Secunda nr. 1 a reprezentat o perioadă de tăcere totală, urmând ca în secundă numărul 2 să izbucnim într-un râs de-a dreptul haios, sub privirele uimite ale gazdelor noastre, care nu înțelegeau nimic din ceea ce se întâmplase!


Logica masculină

Povestea asta mă distrează chiar dacă am auzit-o de enspe mii de ori până acum. Fii numa’ atent! Tatei i s-a rupt ceva la sandaua dreaptă și nu mai avea cum să o poarte. Ajuns în casă, încearcă el să îi explice cumva lui Kazim ce s-a întâmplat. 10 minute mai târziu, Kazim găsește un super glue! Să-i vezi pe amândoi, stând unul lângă altul și reparând, de zor, sandaua! Se uită Kazim atent, zicea că nu-i bine, mai punea un pic de lipici, ținea locul strâns pentru câteva secunde și tot așa. Buuuun, totu’ bine și frumos, iar sandaua reparată, nu-i așa?! Așa-i, doar că..în momentul în care tata și-a luat, din nou, sandalele în picioare, că să plecăm în oraș, șoc! Si-a dat seama ca ei au reparat super sandaua! Doar că au reparat-o pe cea greșită… :))))))))

Și astea sunt doar câteva din micile istorioare care m-au făcut să râd cu gură până la urechi! Altfel zis, cam așa: motan
Am reușit să îți ofer si tie o doză de râs?! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ