Salut, sunt Alexandra şi astăzi am decis, dintre toate locurile superbe din România, să îţi povestesc despre Munții Șureanu.

Deși sunt mai puţin popularizaţi, cu altitudini mai joase, Munții Șureanu au demonstrat de fiecare dată că nu doar altitudinea contează.

Verdele deschis al munților și florile răsfirate prin câmpia plină de afine și merișoare îmbogățesc frumusețea acestui loc de vis care îţi taie respiraţia.

Am ales sa povestesc câte ceva despre el fiindcă mi-au rămas în suflet toate acele peisaje extraordinare care mi-au oferit privilegiul nu doar de a visa la o lume magică, ci de a o vedea.

Ce anume au deosebit Munții Șureanu?

Păsări care zboară deasupra ta, caii lăsați să zburde liberi pe coama dealurilor și punctele albe răsfirate pe lângă stâna din mijlocul câmpiei sunt unele din minunățiile acestui munte. Acest munte, în care dacii s-au luptat pentru a-și apăra țara îmi va rămâne de-a pururi în minte ca un loc cu o energie pozitivă atât de puternică încât te face să uiți de toate grijile și să te bucuri de ce-i în jurul tău.

Dacii își zideau munții, și așa au făcut și cu Munții Șureanu unde se găsește cetatea regală a Dacilor, Sarmisegetuza Regia, cea mai mare dintre fortificațiile dacice, aflată la 1200 de m înălțime, fiind centrul strategic al sistemului defensiv dac din acești munți, și de asemenea un mare sanctuar.

Întotdeauna l-am privit ca pe un loc magic. Și nu m-ar fi surprins absolut deloc dacă acolo, în inima muntelui, aș fi văzut că sunt într-un basm.Regina, pădurea plină de copaci  își așteaptă iubitul rege, vârful de munte ce falnic se ridică spre cer, oglindindu-și trupul în apa albastră a lacului cu un surâs larg care spune: « Tot ce-i aici e al meu. »

Vezi cum soarele apune, coborând încet, înspre pământ, cu o lumină strălucitoare plină de culori ce îți răpesc privirile, ducându-le departe, după orizont iar apoi întunericul  se așterne, întrerupt  doar de focul viu de tabără și într-un târziu de regina nopții care i-a luat locul acolo, sus pe cer, stând de strajă.

Cui aș recomanda să viziteze Munții Șureanu?

Aș recomanda oricui  să viziteze acești munți din Carpații Meridionali, fiindcă merită! Si banii cheltuiti pentru a ajunge acolo si efortul fizic merita! Aici ajungi să te simți liber ca  păsările cerului iar dacă laşi vîntul să te cuprindă, el te va purta prin toate minunăţiile acestor munţi.

Câteodată mi-e frică că nu voi putea reţine toate aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu şi că voi ajunge să le uit. Dar apoi îmi amintesc că voi reveni pe aceste meleaguri, piatra pe care am pus-o într-o zi pe o momâie a pecetluit legătura mea cu Muntele.

Ce m-a impresionat cel mai mult la Munţii Şureanu?

Totul. În Şureanu poţi merge kilometrii  printr-un sat de munte şi când crezi că satul nu mai e, îţi dai seama ca nu ai ajuns nici măcar la juăatatea lui. Şi cele mai interesante sunt vechile cetăţi dacice de pe culmile acestor munţi, care ne amintesc de de strămoşii noştri: dacii, cei mai viteji dintre traci.

Peisajele ce le poţi vedea aici sunt pline de viaţă şi în marile păduri încă mai există sufletele dacilor. Chiar eu am văzut, sculptat într-o stâncă, un chip de dac.

Cazare? Ce să zic? La cort, că aşa e la munte!Smile Şi, cum e munte, ai face bine sa îţi iei o haină în plus, fiindcă seara e răcoare. În rest, echipamentul necesar e acela de care ai nevoie pe orice munte cu altitudini până la 2000 m: polar, colanţi, suprapantaloni, geacă, pelerina de ploaie, bocanci, lanternă, cort, sac de dormit, izopren.

Voi reveni zilele următoare cu un articol despre o tură în munţii Şureanu, o tură la care au participat doi adulţi, doi câini şi eu.

Până atunci îţi doresc un sfârşit de săptămână minunat.

Cu drag,

Alexandra

LEAVE A REPLY