Un articol scris de tatal meu.

Salut, sunt Dan şi astăzi am să îţi vorbesc despre ascensiunea pe vârful Elbrus, cel mai înalt munte din Europa şi în acelaşi timp şi cel mai înalt vârf vulcanic din Europa.

Am urcat pe acest vârf în august 2012, împreună cu fiica mea Alexandra şi înainte de plecare m-am documentat foarte mult pe internet, citind şi răscitind poveştile altor pasionaţi de munte care au făcut acest vârf.

Acum nu îţi voi spune povestea ascensiunii noastre ci voi încerca să îţi dau nişte informaţii care te pot ajuta dacă te-ai hotărât să urci pe Elbrus. Pentru că sunt foarte multe de spus şi nu vreau să te plictiseşti, astăzi îţi voi spune despre etapele de pregătire a ascensiunii, iar în articolul următor voi continua cu restul informaţiilor. Povestea ascensiunii noastre, văzută prin ochii unei adolescente o poţi citi aici.

Deci să pornim la drum!

  • Localizare geografică:

Elbrus, situat în Munţii Caucaz din Republica Kabardino-Balkaria (Federaţia Rusă), are două vârfuri, vârful  Vestic (5642,7 m) şi vârful Estic(5621 m) şi ruta cea mai frecventă de urcare  este ruta sudică, pe care am urcat şi noi. Majoritatea urcă pe vârful cel mai înalt, cel vestic.

  • Viza pentru Rusia:

Pentru obţinerea vizei turistice trebuie depuse la Ambasada Federaţiei Ruse din Bucureşti  următoarele documente:

1. Paşaport valabil minim 6 luni de la data începerii călătoriei.

2. Copie după prima pagina a paşaportului.

3. Chestionarul de viză completat, cu fotografie (color, pe fond alb, dimensiuni 3,5×4,5 cm) lipită la locul indicat.

4. Originalul sau copia confirmării din partea unei firme turistice ruseşti cu privire la primirea turistului străin.

 5. Originalul sau copia voucher-ului turistic, emis de către o firmă turistică rusească.

6. Copia poliţei de asigurare medicală, valabilă pe teritoriul Federaţiei Ruse pe întreaga durată a călătoriei. Poliţa de asigurare medicală  trebuie să conţină următoarele informaţii: numele şi prenumele persoanei asigurate, perioada de valabilitate a poliţei.

7. Originalul chitanţei bancare cu care s-a achitat taxa consulară (46 USD)

Nu trebuie să te prezinţi personal la ambasada Rusiei (adică poate să meargă un prieten din Bucureşti în locul tău) şi viza se eliberează în 5 zile lucrătoare.

Oricum, verifică informaţiile astea pe siteul ambasadei, să nu se fi schimbat ceva între timp.

  • Acte necesare în Rusia:

Pentru a urca pe Elbrus trebuie să ai următoarele acte:

1. viză pentru Federaţia Rusă
2. Voucher pentru regiunea  Elbrus
3. OVIR registration.
(De inregistrarea OVIR se ocupă de regulă hotelul la care te-ai cazat sau compania de turism de la care ai cumpărat voucherul. În 2012 a costat 15 USD)
4. Elbrus area preserve permission
(Acest permis îl poţi cumpăra în avans de la compania de turism rusească de la care ai obţinut voucherul pentru viză. În 2012 a fost 40 USD)
5.
Immigration card. (Un document pe care îl primeşti în tren /avion/la vamă (dacă mergi cu maşina proprie) şi trebuie să îl completezi înainte de controlul paşapoartelor la intrarea in Rusia. Trebuie să îl asupra ta în Rusia precum şi la ieşirea din Federaţia Rusă. Ai grijă să îl completezi corect.)

Dacă doreşti să faci excursii în zonele Adyl-Su, Adyr-Su sau alte văi care sunt la sud de valea  Baksan trebuie să ai şi  Border zone permission, care nu ştiu cât costă şi trebuie să îl ceri cu 2 luni înainte ca să fii sigur că îl obţii. Tot prin compania turistică de la care iei voucherul poţi achizitiona şi acest permis.

Dacă nu ai permisul de graniţă şi mai ai timp de stat prin zonă poţi vizita locuri frumoase la nord de valea Baksan, unde nu ai nevoie de permis special.

Oricum, sunt atât de multe hârtii şi e destul de greoaie obţinerea lor, plus că dacă nu le ai amenzile sunt foarte mari, astfel încât sugestia mea este să cumperi de la cei de la agenţia Pilgrim pachetul Lite care cuprinde toate actele plus o noapte cazare la un hotel la baza muntelui plus asistenţă în limba engleză de la reprezentanţii zonali Pilgrim. Noi am luat de la ei pachetul Lite, transportul din Min.Vody în Azau şi cazarea 2 nopţi la Butoaie şi am fost extrem de mulţumiţi de serviciile lor.

Dacă eşti pe buget foarte redus, poţi să îţi cumperi online  invitaţia şi voucherul pentru viză, sunt firme care îţi trimit actele astea două pe mail în 24 ore şi costă 24 EUR. Un astfel de site îl găseşti aici, doar că nu am nici o experienţă personală cu ei.

RECOMANDARE:  Înainte de plecare fă-ţi 2-3 rânduri de copii după toate actele şi păstrează-le în locuri diferite, în caz că, Doamne fereşte, pierzi originalele. De asemenea scanează toate actele şi salvează-le pe un memory stick.

  • Consulate şi ambasade româneşti în zonă:

Consulatul General al României la Rostov pe Don

Adresa: Ulita Sedmaia Linia, nr. 18/39, Rostov Na Donu                                                 Telefon: 007863/253.08.61; 007863/230.29.15; 007863/227.59.25                              Mobil: 007 909 437.72.22; 007 928 165.62.96                                                         Telefon/Fax: 007863/223.62.93                                                 E-mail: konsul.rostov@donpac.ru
Gerant: Dl.  Anton ANGHEL

Ambasada României în Federaţia Rusă

Adresa: Mosfilmovskaia Uliţa, Dom 64, Moskva                                                                      Telefon: 00-7-499-143.04.24; 143.04.30; 143.03.50 (servicii consulare)                          Fax: 00-7-499-143.04.49                                                                                                      E-mail: ambasada@orc.ru                                                                Ambasador: Dl. Constantin Mihail GRIGORIE

  • Cum ajungi în zona Elbrus:

Cu avionul, trenul sau maşina proprie poţi ajunge la Nalchik sau Mineralnye Vody (tren găseşti aici). Urmează un drum de 3-4 ore cu maşina de la Mineralnye Vody la Azau (250 km)  sau 2,5 ore de la  Nalchik la Azau. Azau este satul aflat la cea mai mare altitudine  din zonă şi totodată locul de plecare a  telegondolei către Elbrus.  Nu te baza pe transportul public din Mineralnye Vody către Azau, este sublim dar deseori lipseşte cu desăvârşire.  Cel mai indicat este să te asociezi cu alţi turişti şi să negociaţi închirierea unui  microbus (poate să coste 100 euro pentru un microbus cu 8 locuri, asta depinde cât de bun negociator eşti).

Noi am mers cu trenul din Iaşi până la Rostov, unde am luat alt tren către Min. Vody. Am făcut 4 zile pe drum (plecând din Deva  cu trenul şi cu orele de aşteptare în gările Iaşi şi Rostov) la clasa a 3-a (platzkart în rusă) şi transportul Iaşi-Min.Vody a costat  250 lei/persoană. Vagonul este open space, cu paturi suprapuse, fără perdele sau uşi. Dacă vrei să salvezi bani şi nu primează confortul, este cea mai bună variantă.

Atât la dus cât şi la întors este un singur tren pe săptămână, deci grijă mare să nu îl ratezi pe cel de întors 🙂

Şi acum îţi voi scrie denumirile în limba rusă ale localităţilor unde trebuie să te dai jos din tren, nu de alta dar nu vreau să ajungi te miri unde şi să spui apoi că e din vina mea. Deci Rostov se scrie Ростов şi Mineralnye Vody se scrie Минеральные Воды.

Mineralnye Vody înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât apă minerală, asta deoarece oraşul serveşte ca un centru de colectare a apelor minerale din munţii Caucaz.

În partea a doua a articolului vin cu detalii despre cazare, internet, schimb valutar precum şi informaţii despre ascensiunea propriu-zisă. 

Până pe data viitoare când ne întâlnim aici eu îţi doresc  un sfârşit de săptămână minunat.

P.S.: Ludo, un cititor al blogului, a făcut unele precizări extrem de bune, care pot să îţi fie de folos: “Dan, foarte utile informatii ai dat pe site-ul tau! As adauga site-ul cu mersul trenurilor in CSI http://www.poezda.net/en/ (Atentie ca ei schimba mersul trenurilor prin mai-iunie, nu in decembrie ca in Europa). La momentul actual este tren din Chisinau pana in Rostov care circula din doua in doua zile. http://www.railway.md/ro/schedule/ Pentru invitatia necesara pentru viza si parca si voucher(fictiv) de servicii turistice, (in anul 2005) eu am folosit site-ul http://www.visatorussia.com/ si nu au fost probleme.”

Mulţumim Ludo! 🙂

LEAVE A REPLY