La final de iulie, împreună cu câțiva prieteni (”putini, da’ buni”), am plecat să explorăm România! Sigur ați auzit de expresia ”România-țară carpato-danubiano-pontică”, nu-i așa? Dacă nu, să știți că e foarte des folosită în ultimul timp în special în cadrul orelor de geografie. Ei bine, dacă ești o persoană activă si nu vrei să te împotmolești într-un singur loc, îți recomand să retii această sintagmă! De ce, vei afla mai jos! Noi…le-am făcut pe toate 3! Nu în aceiași ordine, e drept…dar tot frumos a fost!
Țara carpato-danubiano-pontică (pentru că vecinuta mea de 10 ani zice ”ce-i aia!?” ) înseamnă că are de toate! ”Carpato”-munții Carpați, ”danubiano”-fluviul Dunărea și ”pontică”-Marea Neagră (Pontus Euxinus). Așa cum vă spuneam, noi am ales să avem un concediu activ și le-am încercat pe toate 3!
Articolul de astăzi se dedică turei prin Delta Dunării! Mai precis spus, pe caiac/caiace, prin Delta Dunării!
Dupa o zi de condus de la Deva la Tulcea si o noapte scurta la pensiune, duminica dimineata ne-am intalnit cu Florin, ghidul nostru în cele 2 zile de aventură in Delta și cu Paula și Andrei, oameni faini care aveau și ei, să pornească alături de noi!

Trupa veselaOdata ce băieții au încărcat bagajele în barca cu motor, am plecat, cu Florin-leul cu părul în vânt-conducător. După 15-20 km parcurși, am ”parcat” barca la mal, unde, la umbră, odihnite, ne așteptau cele 6 caiace:5 single și unul tandem. Pe-al meu, l-am ochit din prima: compact, cu mult spațiu pentru bagaje…și roșu, pe deasupra! Cum să îl rătez?! ”Asta-i al meu!”, răsună o voce hotărâtă, urmată de râsetele celorlalți. Florin ne-a instruit, ne-a explicat cum se padeleaza corect, cum schimbam directia si ce trebuie sa facem in cazul in care intalnim ambarcatiuni cu motor, apoi, ne-a dat drumul pe apă! Paradoxal, e prima oară când teoria mi s-a părut mai complicată, iar practica, mai ușoară! Ei, ei! Asta nu înseamnă că nu am întâmpinat greutăți și că totul a mers ca uns! Dar mi-a plăcut! A fost solicitant, am parcurs în jur de 15-17 km pe zi, am fost rupți după tură, dar ne-a plăcut de numa! Am văzut pelicani, kormorani, egrete și țigănuși (o specie de păsări, dragilor! : )) ).

Inconjurata de pelicaniLa inceput, am mers pe canale mai circulate, avand ocazia sa ne obisnuim cu padelatul, apoi am pornit pe canale cunoscute doar de oamenii deltei, strecurandu-ne sub stufaris sau copaci cazuti, sau, din cauza nivelului scazut al Dunarii, ne-am croit drum prin vegetatia bogata. Dupa ce am trecut cat de cat primul test al Dunarii, in a doua zi am parcurs lacul Furtuna și…am pescuit!!

Pe lac
Ooo, asta trebuie neapărat să vă povestesc! Mi s-a arătat cum se folosește undița asta! Totul frumos și simplu. Țin undița așa cum mi s-a spus, blochez firul cu degetul aratator, mă pun în poziție, arunc siiiii (în mintea mea urma o aruncare glorioasă, bineînțeles) …pleosc! Cade plumbul acela la juma de metru de mine. În mâl, că doar nu se putea altfel! Se chinuie băieții să-l scoată, încerc încă odată siiiiii…pleosc! Cade tot la jumătate de metru. A naibii undița! Nu cred că mă plăcea prea mult. Ei bine, a 5a oară, cu chiu , cu vai, îmi iese! Aștept câteva secunde (10 maxim) și pe când să zic că m-am plictisit deja, se simte o tensiune în undiță! Uuuu, spune mintea Alexandrei! Ochii încep să strălucească iar chestia asta devine interesantă! Așa că….încep să învârt cumva de mulineta, trag, iar invart și iese un pește! Am prins un pește! Am prins un pește! Îți dai seama?! Am prins un pește! Urlam eu, să audă toată lumea! Un biban cat palma! Care…deși am mâncat puțin, pentru că nu prea le am eu cu peștele…mi-a plăcut! Și doar eu îl pescuisem..cum să zic că nu e bun?!
Astea fiind spuse, dacă mergi pentru prima oară în Delta Dunării, îmi permit șa îți ofer câteva sugestii:
1. Aventurează-te într-o tură cu caiacul! Noi am fost cu Florin și am fost tare încântați! Am primit sfaturi, povești, undițe pentru pescuit, scăunele pe care să stăm în timpul pauzelor…și încurajări!
Va fi mai mult de padelat decât îți imaginezi, va fi solicitant dar extrem de frumos!  Mai multe despre turele organizate de Florin, gasesti aici.

 

 

2. Dacă vrei să nu te arzi sau dacă ai pielea sensibilă, îți sugerez să porți o cămașă cu mânecă lungă și pantaloni lungi subțiri (chiar dacă ”e vară și e ataaat de caaald! Eu nu pot să port așa ceva!”) Eu am purtat atât cămașă , cât și pantaloni lungi și mi-a fost foarte bine! Prietenii mei, care s-au înhămat din când în când la câte un tricou sau pantalon scurt, s-au ales cu arsuri solare, deloc plăcute. De asemenea, nu uita de crema de soare! 🙂

3.Sapca sau pălărie-un ”must have” in Delta! Poate că ți-ar plăcea să fii toată ziua cu pletele în vânt, dar crede-mă, după ce dai de prima oră de soare, nu îți vei mai dori acest lucru :))

 
4. OBLIGATORIU: spray împotriva țânțarilor (dacă a fost un lucru care nu mi-a plăcut-acesta a fost…zecile/sutele de țânțari care mă sâcâiau doar când le auzeam bâzâitul)
5. Dacă petreci noaptea în Deltă, chiar dacă se anunță temperaturi maxime, nu uita să îți iei cel puțin o bluză cu tine, în cazul în care vrei să mai stai, seara, la povești (Nu e de glumă cu țânțarii)

 
6. În caiac…pune lucrurile de care ai nevoie în timpul turei, cât mai landemana (un sandviș, apă, ceva dulce, un fruct). Nu e ca pe munte, nu poți coborî din caiac oricând și dacă l-ai pus in vreun compartiment al caiacului, il poți lua de acolo doar in cadrul unei pauze.

 
7. Chiar daca nu esti mare mancator de peste, sau poate ai un buget mai redus si trebuie sa ai grija de fiecare banut…nu refuza sa mananci peste, in Delta! Florin ne-a adus la Nea Vasile si Simona si atat de mult m-a inebunit mancarea gatita de dumnealui si de sotie inca am mancat ciorba de peste chiar si eu, care nu mananc peste de obicei! Intai, va va tine in suspans pentru cateva minute..timp in care va va povesti cum se mananca pestele in delta. Mai intai, se pune o lingura de pasta de usturoi in ciorba, se amesteca bine si se lasa deoparte. Ne intoarcem la pestele fiert scos din supa si pus pe tava. Se mananca cu mana si musai cu pasta de usturoi langa, iar abia cand v-ati saturat de peste, se mananca zeama! Costa doar 30 de lei si nu e pe portie ci mananci pana se ajunge la fundul ceaunului, lucru imposibil, de altfel! Aduce pe o tava o multime de pesti: stiuca, crab, biban..etc…si poti sa iti alegi cati doresti! Eu am mancat unul singur, altii…vreo 5 . 🙂 In mod normal, nu mananc peste…nu ma prea atrage, ma plictisesc pana ii scot toate oasele…mereu pierd vreunul din vedere…dar aici, aici m-as intoarce oricand sa mananc, din nou, delicioasa ciorba de peste! Iar pe langa toate astea…cum sa ajung in Delta Dunarii si sa nu mananc peste?!


Concluzia?! ”Go for it!”

Fotografiile au fost facute cu drag, de Andrei Olariu si Petrica Milea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ