Aveam 5 ani când părinții mei au hotărât să emigrăm în Canada. Pe mine nu m-au întrebat. 🙂 Și odată ajunsă acolo am constatat că parcă intrasem sub apă. Adulți și copii care deschideau gura și scoteau niște sunete fără vreun înțeles pentru mine. Degeaba vorbeam eu româna și franceza – asta pentru că tatăl meu mi-a vorbit în franceză de când m-am născut- cei din jurul meu nu înțelegeau o boabă. A fost groaznic, asta până în prima zi la școala franceză. Doamne, ce minunat a fost să vorbesc cu acei copii și să îi înțeleg, iar ei să mă înțeleagă. M-am întors acasă și le-am spus alor mei: „La ziua mea voi invita numai copii francezi. Sîc…” Lunile au trecut, la școală vorbeam franceza dar la locul de joacă se vorbea engleza. Și m-am trezit așa, pe nesimțite, că vorbesc și limba engleză.

Ani mai târziu am mers în Mexic, unde engleza, franceza și româna nu mi-au folosit prea mult. Am început, așadar, să învăț spaniola! Înțelegeam mult mai bine gramatica, expresiile, frazele…cum așa?! Cele 2 limbi străine pe care le învătasem pană atunci m-au ajutat să fac conexiuni! Astăzi vorbesc 4 limbi și imi propun sa nu ma opresc aici.

După cum vă imaginați, faptul că vorbesc aceste limbi a avut un mare impact în viața mea. În timp ce mulți vorbitori nativi mă laudă pentru fluența cu care le vorbesc limba, sunt și mai mulți, mai ales vorbitorii de engleză, care mă întreabă ce mă „mână” în dorința mea de a învăța o altă limbă străină, și apoi alta și tot așa. Chiar dacă motivele pentru care am început să învăț o limbă străină nu au fost întotdeauna aceleași, motivația mea de a învăța nu s-a schimbat niciodată. Aici aveți 3 din argumentele mele pentru a învăța o limbă străină:

1. Vacanțe fabuloase

Dacă vorbești o limbă străină și…poate chiar limba țării în care te afli, ai ocazia să trăiești experiențe inedite! Dacă vorbești engleză, de exemplu, vei fi invitat de localnici să vizitezi un loc sacru din mijlocul junglei în Papua Noua Guinee, să participi la o ceremonie religioasă într-un sat de masaai din Tanzania, sat unde nu a mai călcat picior de alb și vei învăța să bei raki ca un turc la o chermeză privată într-o grotă din Cappadocia. Sau ai idee câtă apreciere îți arată un localnic mexican când constată că tu ești român și i te adresezi în spaniolă? Când tu îi ceri un pahar cu apă și el te invită la masă? Toate acestea sunt experiențe pe care eu le-am trăit pentru că vorbesc 4 limbi.

Noi călătorim mult. Iar o călătorie fără comunicare este ca o salată fără mirodenii. Aparent interesantă și apetisantă, dar de indată ce o guști, îți dai seama că aveai cu totul și cu totul alte așteptări. Sigur că poți călători fără să vorbești o limbă straina …’’am vorbit atât de mult încât m-au durut mâinile!’’ Dar cu siguranță pierzi esențialul.

2. O înțelegere mai bună a oamenilor, a lumii în care trăim

Limbile pe care le vorbești modelează felul în care vezi lumea. Nu numai că o limbă străină îți deschide noi perspective, dar îți permite, de asemenea, să înțelegi mai bine cum funcționează lumea noastră din ce în ce mai globalizată. Și ai o mare satisfacție când comunicarea cu oameni din medii diferite te învață să privești lucrurile din perspective diferite.

3. Evoluția individuală

Procesul de învățare a unei limbi străine constituie o călătorie reală de auto-descoperire și de dezvoltare armonioasă și sănătoasă. Ultimele cercetări ale neuroștiinței (sursa: www.eurolenguas.ro) au demonstrat că vorbitorii unei limbi străine:

  • Deprind mai repede care sunt și cum funcționează structurile lingvistice, aceasta ducând la cresterea capacităților cognitive si la rezolvarea rapidă a problemelor,

  • Se descurcă mai bine la școală, facultate etc., datorită dezvoltării gândirii abstracte pe care o presupune învățarea unei limbi noi.

  • Sunt mai atenți și au o memorie mai bună.

  • Își amplifică nu doar abilități verbale, ci și de orientare spațială.

  • Au gândirea critică mai dezvoltată.

  • Sunt mai puțin predispuși la boli precum Alzheimer și demența.

Concluzie: limbile străine contribuie enorm la evoluția și dezvoltarea sănătoasă a creierului și a caracterului tău! Așadar, uită că nu-ți place profa de la școală, că nu ai aptitudini sau că ai peste 50 de ani și apucă-te de studiat o limbă străină! Și dacă ai vreun pitic acasă, vorbește-i într-o limbă străină de mic, copiii sunt ca un burete și absorb informațiile fără cel mai mic efort!

17571350_793169077506864_952853801_o

Vrei să afli cum îți poate salva viața o limbă străină? Urmărește acest film https://www.youtube.com/watch?v=mzEjzL6_gyE și dacă eu nu am fost suficient de convingătoare, cele 40 de secunde din film sigur te vor convinge.

PS: Primele trei poze sunt preluate din alte surse.

LĂSAȚI UN MESAJ